Allt du vill veta om Amazon Sverige

Kuber på beige bakgrund

Amazon lanserade sin svenska sida 28 oktober 2020 och här går vi igenom allt du vill veta om Amazon Sverige. Lanseringen fick milt sagt utstå en hel del kritik. Det var underliga priser, udda sökresultat och även fel flagga under en kort period. Trots detta, har Amazon.se på rekordtid tagit en mycket stark position bland svenska e-handelssidor och idag är det svårt att ifrågasätta deras möjligheter till framgång även på den svenska marknaden.

Men, hur fungerar Amazon och hur lyckas man med försäljning på Amazon? Det och mycket mer har vi tänkt täcka i denna bloggpost som kort och gott ger dig:

När lanserades Amazon i Sverige?

28 oktober 2020.

Vad kostar det att sälja på Amazon?

Amazon erbjuder två olika planer för deras tredjepartssäljare: Individuell och Professionell. Den individuella säljplanen kostar 10 kr exkl moms per såld enhet plus försäljningsavgifter (referral fees). Den professionella kostar 410 kr exkl moms per månad plus försäljningsavgifter (referral fees).

Är det värt att sälja på Amazon?

Med tanke på att Amazon är en av världens största marknadsplatser online, tycker vi absolut att det är värt att sälja på Amazon. Många företag har idag inte råd att inte sälja på Amazon, utan i länder som t ex USA och Tyskland är en Amazon-närvaro nästan ett måste på grund av att så många kunder påbörjar sin köpresa där.

Här kan du läsa om det skulle det vara lönsamt för dig att börja sälja på Amazon.

Måste man ha företag för att sälja på Amazon?

Det är inte ett krav från Amazons sida att ha ett företag för att kunna sälja på marknadsplatsen. För många är det ändå inte ett alternativ att inte ha det eftersom det ofta krävs av nationella lagstiftare att man har ett företag om en verksamhet drivs i vinstsyfte.

Läs mer här om vad som krävs för att sälja på Amazon.

Vad betyder Amazon FBA?

FBA står för Fulfilment by Amazon och är Amazons logistikprogram. Tredjepartssäljare kan välja att skicka in sina varor till Amazons lager och Amazon sköter därefter plock & pack och frakt av varorna till slutkunden. Det här är mycket vanligt förekommande och många svenska företag använder sig redan av FBA, inte bara i Sverige utan också utomlands.

Hur mycket provision tar Amazon?

Amazon snittar ungefär 15% i provision/försäljningsavgift per såld vara. Det varierar dock både uppåt och nedåt, beroende på produktkategori.

Vilka produkter säljer bäst på Amazon?

De allra flesta produkter går att sälja på Amazon, men det behövs en noggrann genomgång av både utbud och efterfrågan för att avgöra hur bra. Vi på Amzello hjälper er gärna med analysen.

Kan man sälja på Amazon i andra länder från Sverige?

Det går utmärkt att sälja på Amazon internationellt från Sverige. Det gick även långt innan Amazon lanserade sin svenska sida och svenska företag har under över ett decennium sålt på internationella Amazon-sidor som t ex Amazon.com. Ofta använder svenska företag sig av Amazons logistiktjänst, Fulfilment by Amazon (FBA), vid deras internationella expansioner. Hör av er till oss på Amzello om ni vill veta mer om internationell expansion via Amazon.

Hur fungerar det att annonsera på Amazon?

Det något förenklade svaret är att det fungerar ungefär som Google Ads, men på Amazons egna plattform. Säljare kan sätta upp egna pay-per-click kampanjer och då synas högre upp i sökresultaten. Än så länge är det väldigt billigt att annonsera på Amazon.se, så se till att utnyttja det.

Vem säljer på Amazon?

På Amazon hittar du allt från stora välkända varumärken till små nystartade varumärken. Över hälften av alla units som säljs på Amazon, säljs av tredjepartssäljare. Det finns alltså en otrolig variation av säljare på Amazon. Det är inte för intet Amazon kallas för “The Everything Store”.

Vad är Prime?

Prime är Amazons lojalitetsprogram. För 59 kronor i månaden får Prime-medlemmar tillgång till gratis frakt, filmer och serier via Prime Video, utvalda erbjudanden och gamingfördelar.

Vad kostar Amazon Prime Sverige?

Amazon erbjuder en gratis 30-dagars provperiod och därefter blir det en löpande kostnad på 59 kronor per månad.

När lanserades Amazon Prime i Sverige?

21 september 2021 lanserades Amazon Prime i Sverige. Alltså mindre än ett år efter att Amazon.se slagit upp portarna för första gången.

Är det säkert att handla på Amazon?

Att handla på Amazon är tryggt. Amazon erbjuder alla sina kunder deras A-Z garanti, vilken täcker både leverans i tid och varans skick vid ett köp från deras tredjepartssäljare.

Kan man betala med Klarna på Amazon?

Det går inte att betala med Klarna på Amazon. Amazon erbjuder sin egen fakturalösning, där kunderna kan välja att betala sina inköp på månadsfaktura istället för direkt via kort.

Kan företag köpa på Amazon?

Även företag kan köpa på Amazon. Amazon erbjuder dessutom en specifik tjänst utvecklad för just företag, Amazon Business. Amazon Business finns ännu inte tillgängligt på den svenska marknaden, men lär sannolikt komma även hit inom något år.

Är svenska Amazon bra?

Svenska Amazon fick utstå mycket kritik vid lanseringen. Nu i början av 2022 har Amazon dock tagit bort de allra flesta barnsjukdomarna och produkten blir mer och mer färdig. Med över 16 miljoner besök i januari 2022 (källa: Similarweb.com), är svenska Amazon numera en av Sveriges mest populära e-handelssidor.

Vad betyder “Säljs av Amazon”?

Säljs av Amazon betyder att det är Amazon själva som står som säljare av produkten (till skillnad mot tredjepartssäljare). Ni kan även komma att se “Säljs av XXXXX, Skickas från Amazon”, vilket betyder att det är en tredjepartssäljare som står för försäljningen och att Amazon ansvarar för frakten av varan via Amazon FBA.

Var finns Amazon i Sverige?

Amazon har ett lager i Eskilstuna och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Hur lyckas man med sin försäljning på Amazon?

Att lyckas med sin försäljning på Amazon kräver både tid och resurser. Det är ändå ett mycket enklare sätt att nå en stor kundbas än att sätta upp en egen webbshop. Genom att fokusera på kundens behov, erbjuda riktigt bra produkter och se till att all produktinformation presenteras på bästa möjliga sätt, kommer ni en bra bit på vägen. Annonsering är också i princip ett måste för att nå framgång på Amazon idag, så det gäller att ni har koll på era marginaler och har råd att satsa för att synas i sökresultaten.

Hur går det för Amazon i Sverige?

Amazon är alltid sparsamma med uttalanden och siffror. Som nämnt ovan uppskattar Similarweb.com att Amazon.se hade över 16 miljoner besök i januari och rankar Amazon som nummer 1 inom kategorin E commerce and Shopping > Other E commerce and Shopping (in Sweden). Även om trafik inte är lika med försäljning, måste man ändå utgå från att det faktiskt går riktigt bra för Amazon i Sverige. Vi på Amzello ser mycket fram emot att fortsätta följa utvecklingen!

Vi hoppas att ovan har gett er svar på allt ni vill veta om Amazon. Tveka inte att kontakta oss på Amzello om ni har fler frågor. Vi älskar att diskutera Amazon och hjälper våra kunder varje dag att nå framgång på Amazon, i Sverige och internationellt.Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar