Skulle det vara lönsamt för dig att börja sälja på Amazon?

Paket utanför dörr

Om du funderar på att börja använda Amazon som en av dina försäljningskanaler är det viktigt att du först beräknar din vinstmarginal för att se om du kommer att vara lönsamt för dig att börja sälja på Amazon.

Amazon tar ut olika avgifter när du säljer på deras marknadsplatser. De vanligaste kostnaderna du behöver ta hänsyn till när du planerar för en lansering på Amazon är en månatlig kostnad på 410 kronor för ett professionellt säljarkonto, en hänvisnings avgift (referral fee) och kostnader för att använda Amazons logistiklösning, FBA. I tillägg till det kommer andra kostnader, såsom frakt till Amazons lager, returer och marknadsföring.

Räkna ut om det skulle vara lönsamt för dig att börja sälja på Amazon

Om dina marginaler är för snäva kanske du inte kommer att tjäna pengar på att sälja på Amazon. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera hur man beräknar en vinstmarginal och avgör om försäljning på Amazon är rätt för ditt företag eller ej.

När du säljer på Amazon finns det några viktiga kostnader som du måste ta hänsyn till:

 • FBA-avgifter: Avgifter som debiteras av Amazon när du använder deras logistiklösning, Fulfilment by Amazon. Du skickar dina produkter till Amazons lager och Amazon skickar sedan produkterna till kunden, hanterar returer, kundservice, betalningar och eventuella återbetalningar för dessa produkter. För detta betalar du en avgift som varierar beroende på mått och vikt på din produkt, den startar från ca 26 kronor och går därefter uppåt i takt med storlek och vikt på dina produkter. Det tillkommer även en avgift för själva lagringen och kostnader för eventuella tilläggstjänster.
 • Amazon hänvisningsavgift (referral fee): Detta är en avgift som tas ut av Amazon för varje vara du säljer. Avgiften är en procentandel av det totala försäljningspriset (inklusive moms), och varierar mellan 5%-45%, men oftast ligger den kring 15%.
 • Fraktkostnader: Du måste ta hänsyn till kostnaden för att skicka dina produkter till Amazon.
 • Marknadsföringskostnader: Glöm inte att ta med marknadsföringskostnader i din kalkyl, idag behöver du annonsera löpande på Amazon för att lyckas och det är vanligt att räkna med minst 10-15%, ofta betydligt mer i början.
 • Returer: Ingen gillar returer, men det är något man måste räkna med. Här känner du själv till vad som är rimligt för just din produktkategori och om inte, så kan du räkna med 30-50% av din FBA fee för att ha någon sorts uppskattning.

När du beräknar din vinstmarginal är det viktigt att ta hänsyn till alla dessa kostnader. Annars kanske du upptäcker att du faktiskt inte tjänar några pengar.

Räkna med följande kostnader för varje produkt:

 • Ditt inköpspris (glöm inte kostnad för förpackningen!)
 • Amazons hänvisningsavgift (referral fee), räknas på pris till kund inkl moms
 • FBA-avgifter (om du väljer att använda FBA, annars dina egna fraktkostnader för frakt till slutkund)
 • Frakt till Amazon (om du väljer att använda FBA)
 • Kostnad för returer
 • Annonsering

Nu har du förhoppningsvis en bättre grund att stå på för att räkna ut dina marginaler på Amazon. Men, har du ytterligare frågor eller vill ha hjälp med att komma igång så finns vi självklart här!Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar