Vad är Amazon Prime, FBA och FBM?

Paket redo för leverans

En grundläggande guide

Att sälja på Amazon kan vara en stor möjlighet för företag att nå ut till en global marknad. Två viktiga saker att känna till när det gäller att sälja på Amazon är Amazon Prime och FBA. Vad är dessa tjänster och hur hänger de ihop? Låt oss bryta ner det.

Vad är Amazon Prime?

Amazon Prime är en prenumerationstjänst som Amazon erbjuder som ger medlemmar tillgång till en rad fördelar. För en årlig eller månatlig avgift, får Prime-medlemmar förmåner. Dessa är gratis två dagars leverans (kan vara en dag och samma dag i vissa städer) på kvalificerade varor, tillgång till Prime video, Prime gaming och streamad musik via Amazon music, samt tidig tillgång till vissa erbjudanden och reor, som den årliga Amazon Prime Day.

För företag som säljer på Amazon, är Prime-kunder ofta mycket värdefulla. De tenderar att spendera mer och handla mer frekvent jämfört med icke-Prime-kunder. Därför kan det vara fördelaktigt för säljare att optimera sina produkter och tjänster för Prime-kunder.

Vad är FBA (Fulfillment by Amazon)?

FBA, eller Fulfillment by Amazon, är en tjänst där Amazon tar hand om:

  • lagring
  • förpackning
  • frakt av produkter åt säljare.

Som säljare skickar du då dina produkter till ett av Amazons lager (i vissa fall flera) och när en kund gör en beställning tar Amazon hand om resten. Detta inkluderar även kundservice och hantering av returer.

Att använda FBA kan frigöra tid för dig att fokusera på andra aspekter av din verksamhet, som marknadsföring och produktutveckling. Men den kanske viktigaste anledningen är att produkter som säljs via FBA bli berättigade för Prime-leveranser, vilket gör dem mer attraktiva för Amazons Prime-kunder.

Vad är FBM (Fulfillment by Merchant)?

En enkel förklaring

Förutom FBA (Fulfillment by Amazon) som vi tidigare har diskuterat, finns det också en annan leveranslösning för företag som säljer på Amazon: FBM, eller Fulfillment by Merchant. FBM innebär att du som säljare tar hand om lagring, packning och leverans av produkterna som du sålt till kunder på Amazon.

När du använder FBM är det ditt ansvar som säljare att förvara dina produkter, förpacka dem när en kund gör en beställning och se till att de levereras till kunden inom den angivna tidsramen. Detta innebär också att du själv hanterar kundservice och returer för de produkter som säljs via FBM.

FBM kan vara fördelaktigt för företag som säljer stora eller tunga produkter, som kan ha höga lagrings- och leveranskostnader med Amazon FBA. FBM kan också vara ett bra alternativ för företag som redan har en välutvecklad logistik- och lagerhantering eller för företag som behöver ha full kontroll på returprocessen.

Även om FBM inte ger automatisk tillgång till Prime-leverans, finns det en möjlighet att bli en del av Prime-programmet. Genom Amazon Seller Fulfilled Prime. Detta kräver att säljaren uppfyller vissa kriterier och standarder för att säkerställa att kunderna får samma höga servicenivå som de förväntar sig från Prime.

Att förstå både FBA och FBM kan hjälpa dig att fatta välgrundade beslut om vilken leveranslösning som passar bäst för ditt företags behov och långsiktiga mål på Amazon.

Hur hänger Amazon Prime och FBA ihop?

Amazon Prime och FBA är starkt sammanlänkade. Produkter som säljs via FBA är automatiskt berättigade för Prime-leveranser. Det innebär att Prime-kunder kan få dina produkter levererade gratis och snabbt, vilket kan vara en stor försäljningsfördel.

Att använda FBA kan också öka synligheten för dina produkter på Amazon. Eftersom Amazons över 300 miljoner Prime-medlemmar är köpstarka så säljer du förmodligen mer med FBA än FBM. När du visar Amazons algoritm att din produkt säljer bra så rankas du högre i sökresultaten på Amazon. Detta kan leda till mer trafik och potentiellt högre försäljning och du får en positiv spiral.

Att förstå Amazon Prime och FBA kan hjälpa ditt företag att skapa större försäljningspotential på Amazon. Genom att dra nytta av dessa tjänster kan du nå ut till fler kunder, förbättra kundupplevelsen och växa din verksamhet på en global skala.

Lycka till på din Amazon-resa!


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”Vad är Amazon Prime, FBA och FBM?”

  1. […] ett enkelt och säkert sätt via Amazons marknadsplatser och deras exceptionella logistiska system (Amazon FBA). En annan viktig anledning är ökad försäljning av produkter och varumärkeskännedom genom att […]

Lämna ett svar