Att skapa ett eget varumärke, private label

scene with three white podiums on beige background

Att skapa ett eget varumärke eller private label som det ofta kallas på engelska handlar om att du tar fram en eller flera egna produkter som du sedan skapar ett varumärke för. Att både fler privatpersoner och företag testar att ta fram produkter och skapa egna varumärken för dem är något som vuxit mer och mer i och med att e-handel har vuxit i världen. På Amazon är det väldigt vanligt förekommande och nästan 60% av all försäljning runt om i världen på Amazon kommer från små- och medelstora företag.

Hur du lyckas med ett private label på Amazon

Att hitta en eller flera produkter och lyckas med ett private label på Amazon kräver en hel del arbete och kunskap. Nedan följer ett antal steg som du behöver ha koll på när du väljer en produkt och startar ett private label på Amazon.

Marknadsundersökning på Amazon

Innan du väljer en produkt att sälja på Amazon är det viktigt att göra en noggrann marknadsundersökning. Du börjar med att identifiera en produktkategori eller nisch som har hög efterfrågan och “låg” konkurrens (idag finns det inte så många kategorier som har låg konkurrens). Du använder verktyg som Jungle Scout och Helium 10 för att bland annat undersöka efterfrågan på produkter inom den kategorin, vad konkurrenterna erbjuder, vilka priser de tar, hur mycket de säljer per månad och år samt hur optimerade produktsidor de har. Genom att ha en klar förståelse för konkurrenssituationen ser ut kan du identifiera möjligheter att differentiera dig från konkurrenterna och erbjuda en bättre produkt och upplevelse för köparna på Amazon.

Du bör också läsa igenom recensioner från kunder för att se vilka problem konkurrenterna har med de befintliga produkterna. Om det finns en möjlighet för dig att erbjuda en produkt som löser dessa problem. Läs även igenom de positiva recensionerna för att se vad kunderna gillar med de befintliga produkterna. Välj sedan en eller flera produkter som visar god potential till lönsamhet i din marknadsanalys.

Val av produkt Produktdifferentiering

Att erbjuda en produkt med unika funktioner eller egenskaper kan hjälpa dig att differentiera dig från konkurrenterna och locka till sig kundernas uppmärksamhet. För att differentiera din produkt kan du titta på vilka problem kunderna har med befintliga produkter på marknaden och se om det finns en möjlighet att erbjuda en produkt som löser dessa problem. Du kan också titta på vilka funktioner och egenskaper som saknas på befintliga produkter och se om det finns en möjlighet att erbjuda en produkt som har dessa funktioner och egenskaper.

Produktkvalitet

När du väljer en produkt att sälja på Amazon är det viktigt att välja en produkt som är av hög kvalitet. Du bör se till att produkten uppfyller eller överträffar kundernas förväntningar och inte leder till negativa recensioner. För att säkerställa kvaliteten på produkten bör du ha en klar förståelse för tillverkningsprocessen och genomföra tester och inspektioner för att säkerställa produktens kvalitet. Viktigt också att du har så hög marginal som möjligt, minst 50% men gärna betydligt högre. Bra också om det är produkter som kan ha ett pris till konsument någonstans mellan 125-600 kr.

Tillverkningskostnader

När du väljer en produkt att sälja på Amazon är det viktigt att ha en klar förståelse för tillverkningskostnaderna. Detta inkluderar att titta på kostnaderna för råmaterial, produktion, frakt och eventuella importavgifter. Du bör göra en noggrann kostnadsanalys för att säkerställa att du har tillräckligt med marginal för att täcka dina kostnader och göra en vinst.

Kostnader på Amazon

När du säljer på Amazon finns det några viktiga kostnader som du måste ta hänsyn till:

FBA-avgifter

Avgifter som debiteras av Amazon när du använder deras logistiklösning, Fulfilment by Amazon. Du skickar dina produkter till Amazons lager och Amazon i sin tur:

 • skickar produkterna till kunden
 • hanterar returer
 • hanterar kundservice
 • betalningar och eventuella återbetalningar för dessa produkter.

För detta betalar du en avgift som varierar beroende på mått och vikt på din produkt. Priset startar från ca 26 kronor och går därefter uppåt i takt med storlek och vikt på dina produkter. Det tillkommer även en avgift för själva lagringen och kostnader för eventuella tilläggstjänster.

Amazon hänvisningsavgift (referral fee)

Detta är en avgift som tas ut av Amazon för varje vara du säljer. Avgiften är en procentandel av det totala försäljningspriset (inklusive moms), och varierar mellan 5%-45%, men oftast ligger den kring 15%.

Fraktkostnader

Du måste ta hänsyn till kostnaden för att skicka dina produkter till Amazon.

Marknadsföringskostnader

Glöm inte att ta med marknadsföringskostnader i din kalkyl. Idag behöver du annonsera löpande på Amazon för att lyckas. Det är vanligt att räkna med minst 10-15%, ofta betydligt mer i början.

Returer

Ingen gillar returer, men det är något man måste räkna med. Här känner du själv till vad som är rimligt för just din produktkategori. Om inte, så kan du räkna med 30-50% av din FBA fee för att ha någon sorts uppskattning.

När du beräknar din vinstmarginal är det viktigt att ta hänsyn till alla kostnader ovan.

Varumärkesbyggande

Ett starkt varumärke kan hjälpa dig att bygga lojala kunder och öka försäljningsvolymerna. För att bygga ditt varumärke bör du ha en klar bild av vem din målgrupp är och vad de värdesätter. Du bör också utveckla en unik och lättigenkännlig logotyp och grafisk profil, samt en tydlig “varumärkesröst” som återspeglar ditt varumärkes värden och personlighet.

Tillgänglighet

Det är viktigt att ha en plan för att säkerställa att din produkt alltid finns tillgänglig för kunderna. Detta innebär att ha tillräckligt med lager för att tillgodose efterfrågan och att ha en tillförlitlig leverantör som kan producera och leverera produkterna i tid. Du bör också använda Amazon FBA (Fulfillment by Amazon). Dels för att outsourca lagerhållning och frakt men också för att komma åt Amazon Prime kunderna på bästa sätt.

Marknadsföringsstrategi

Att ha en effektiv marknadsföringsstrategi är viktigt för att öka synligheten för din produkt och öka försäljningsvolymerna. Du bör ha en plan för att marknadsföra din produkt på Amazon och andra kanaler, inklusive sociala medier och eventuellt influencer-marknadsföring och andra kanaler. Du måste använda Amazon Ads och lägga allra störst marknadsföringsbudget på Amazon för att lyckas. Amazon Ads växer hela tiden och det är helt nödvändigt att hela tiden jobba med och optimera dina Amazon Ads.

Kundrecensioner

Kundrecensioner är viktiga för att bygga förtroende och locka till sig nya kunder. Du bör ha en plan för att hantera kundrecensioner och svara på eventuella kundfrågor för att bygga ett starkt varumärke och öka försäljningsvolymerna. Detta inkluderar att övervaka recensioner regelbundet och ta åtgärder för att hantera eventuella negativa recensioner. Du bör också skicka ut en recensionsförfrågningar via Seller central till varje order för att uppmuntra kunderna att lämna recensioner.

Vad krävs för att lyckas

För att lyckas med ett private label på Amazon, är det viktigt att ha en välplanerad och genomförbar affärsplan. Man behöver också ha en klar förståelse för produkten och marknaden, samt ha tillräckligt med finansiering för att täcka kostnaderna för:

 • produktutveckling
 • produktion
 • import
 • marknadsföring
 • lagerhållning.

Du behöver också ha en strategi för att differentiera dig från konkurrenterna, genom produktfunktioner och marknadsföring.

Hör gärna av dig om du vill veta mer om hur du tar fram ett private label och lyckas med din försäljning.


Publicerat

i

av

Kommentarer

2 svar till ”Att skapa ett eget varumärke, private label”

 1. […] har intervjuat grundaren av Byllagency och Amazon Private Label säljaren, Paul Linderoth, som berättar om hur Amazon fungerar och vilka möjligheter det finns […]

 2. […] koll på juridiken, produktkrav, skatter, varumärkesregistreringar […]

Lämna ett svar