Vad är EPR – och varför berör det mig som säljer på Amazon?

Kvinna tar upp föremål ur en kartong

Extended Producer Responsibility – EPR – är en miljöpolicy som gör producenter ansvariga för produkternas hela livscykel, från design till slutet av deras livslängd (inklusive avfallsinsamling och återvinning).

Enligt EPR-reglerna måste ansvariga företag mildra miljöpåverkan från sina produkter under hela produktens livscykel.

Från och med 2022, om du säljer i Frankrike och/eller Tyskland, måste Marketplaces bekräfta att du följer Extended Producer Responsibility (EPR).

Vad behöver jag registrera mig för?

Beroende på din produkttyp finns det flera olika EPR-krav som du kan behöva följa och var och en har sitt eget registreringsnummer. I Tyskland finns:

  • Förpackning (LUCID)
  • Elektronik (WEEE)
  • Batterier
  • I Frankrike finns även registrering för textilier, möbler, papper och däck.

I stort sett så måste varje säljare som säljer en produkt på den tyska marknaden göra en förpackningsregistrering (LUCID). Detta inkluderar produktförpackningen såväl som fraktlådan. Amazon har börjat be säljare att ange sitt EPR-registreringsnummer redan och om du inte gör det kommer de eventuellt att stänga ned dina produktsidor.

Hur registrerar jag mig?

Om ditt företag inte har en närvaro i Tyskland måste du utse en auktoriserad tjänsteleverantör – en PRO – som kan hantera rapporteringen av förpackningsmaterial åt dig.

Du behöver då:

  1. Välj en tjänsteleverantör och registrera dig hos dem.
  2. Registrera dig hos Central Agency Packaging Register (även kallat ZSVR eller LUCID): www.verpackungsregister.org Vissa tjänsteleverantörer hjälper dig med Central Agency-registreringen.
  3. Rapportera förpackningsmängder: till Centralverket till din tjänsteleverantör

Förpackningsmängder redovisas i kg och uppdelade på material (kartong, plast, aluminium till exempel).

Vad kostar det?

  • Det är gratis att registrera sig hos Central Agency Packaging Register.
  • Tjänsteleverantörerna, PRO, tar vanligtvis ut en registreringsavgift samt en årlig rapporteringsavgift. Avgifterna varierar men ligger runt 30-150 €.
  • Utöver det betalar du för återvinningen av ditt förpackningsmaterial. Denna kostnad beror på vikt och typ av material. Exempel: 200 kg kartong och 100 kg plast kostar cirka 150 €.

Några exempel på tjänsteleverantörer, PRO

Landbell Group har olika erbjudanden beroende på mängden förpackningar du tror att du kan behöva rapportera. Det billigaste börjar på 25 €/år. De ligger också bakom sajten: https://epr-info.com/

AVASK kan hjälpa dig med EPR-registreringen och rapporteringen. Pris £50 för registrering och £120/år för rapportering.

EU Rep Service kan hjälpa dig med EPR-registreringen och rapporteringen. Pris €50 för registrering och €40/år för rapportering.

Det finns fler tjänsteleverantörer, PRO, och du kan exempelvis hitta fler via Amazons Service Provider Network inne i ditt Seller Central.Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar