Hur går det för Amazon i Sverige?

Paket ligger på en matta vid en ytterdörr

Amazon lanserade i Sverige med över 150 miljoner produkter, vilket direkt gjorde Amazon till en marknadsplats att räkna med på den svenska marknaden. Amazon erbjöd också tredjepartssäljarna direkt användning av FBA och etablerade innan lanseringen ett svenskt lager i Eskilstuna. Initialt hade Amazon svårt att locka till sig lokala säljare (av över 40,000 säljare vid lanseringen var knappt 100 svenska säljare enligt MarketplacePulse [1]), men under 2021 har Amazon satsat hårt på att rekrytera fler svenska företag med initiativ som bl a Brands of Sweden [2]. Vi på Amzello märker också en ökad efterfrågan från svenska företag, så det verkar onekligen som att Amazon lyckas med sin charmoffensiv.

Under januari hade Amazon.se över 16,5 miljoner besök enligt SimilarWeb, vilket gjorde Amazon.se till den mest populära sidan inom kategorin E commerce and Shopping > Other E commerce and Shopping (In Sweden).

Vad gäller försäljning så gjorde konstaterade ehandel.se vid sin årliga uppskattning att Amazon “krossar tidigare rekord”[3] och uppskattar att omsättningen landar på ca 1 miljard. Uppskattningen baserar sig på inbetalningar av moms till Skatteverket, vilket betyder att försäljning av tredjepartssäljare (som ju ansvarar för sin egen moms) inte räknas med vilket betyder att den totala försäljningen som gått via marknadsplatsen med största sannolikhet är betydligt större (globalt står 3P-säljare för över 50% av alla units som säljs på Amazon).

Amazon börjar alltså få ordentligt grepp om lokala säljare, trafiken och försäljningen här i Sverige. Det betyder att svenska företag som funderar på att komma igång bör agera inom kort – first mover advantage är väldigt tungt på Amazon och det finns stora fördelar för aktörer som varit igång länge. Än så länge är det hyfsat enkelt och billigt att ranka högt på Amazon.se, så passa på att utnyttja den möjligheten.

PS. Behöver ni hjälp med er Amazon-satsning så finns vi på Amzello självklart tillgängliga – hör av er till oss på hello@amzello.com eller slå en signal direkt till någon av våra konsulter som ni hittar på denna sida.

Källor

[1] https://www.marketplacepulse.com/articles/amazon-launches-in-sweden

[2] https://www.amazon.se/b?node=26361269031

[3] https://www.ehandel.se/forum/har-ar-amazons-svenska-omsattning-2021-krossar-tidigare-rekord/



Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar